fbpx

Intake

Hoeveel uren kraamzorg krijg ik?

Alle zwangere vrouwen in Nederland hebben recht op kraamzorg. Het aantal uren kraamzorg waar je recht op hebt is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

  • Je gezinssituatie
  • Je gezondheid
  • De gezondheid van de baby
  • Wijze van voeding (borst of fles)

De landelijke richtlijn (ook wel indicatieprotocol genoemd) is het uitgangspunt voor het bepalen van de geïndiceerde uren ofwel de te leveren uren.

Gemiddeld komt de eerste indicatie tijdens het intakegesprek uit op ongeveer 49 uur kraamzorg. Deze uren zijn exclusief de uren voor de assistentie bij de bevalling. De wettelijke minimale zorg is 24 uur gedurende de eerste 8 dagen. De maximale zorg is 80 uur verdeeld over 10 dagen gerekend vanaf de eerste geboortedag van jou baby.

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er na het intakegesprek iets is veranderd. Er zijn factoren die ervoor zorgen dat je meer of juist minder uren geïndiceerd krijgt. Enkele voorbeelden zijn: ziekenhuisdagen, gezondheidsproblemen of een tweeling. Dit wordt altijd in overleg met de verloskundigen besloten en geïndiceerd. Het aantal afgesproken uren kan tot op het laatste moment nog worden aangepast.